De usynlige

Der er noget at lave hele tiden for pedellerne på Skivehus Skole

Af Lars Hoffmeyer Novrup – Reportage, 1998

 

Pedellen er ikke til stede. En elev siger, at han er ude at køre. Nå, men medhjælperen er her. Han hedder Jan Boll. Han er nede på Pædagogisk Værksted. Her står han i blå arbejdsbukser ved kopimaskinen. Det er skolebladet der er i trykken.

Inde på pedellernes kontor står et stort skrivebord med plads til to. Men inden længe bliver der tomt på den ene side af det. Kommunens sparekniv rammer også Skivehus Skole, en byskole med knap 500 elever. Den faste medhjælper forsvinder.

 

 

Gipsvæg og garderobe

En anden mand i blå arbejdsbukser læner sig nu op ad væggen med den ene hånd. Det er servicelederen, Anders Laigård, der er kommet tilbage. Han er enig med Jan Boll i, at grunden til fyringerne måske ikke bare er på grund af besparelserne, men også fordi de borgerlige politikere mener, de laver for meget håndværksarbejde til billige penge.

Jan Boll har lavet hylder og tremmer til skolens energibesparende kølerum, hvor skolemælken holdes køligt. Han har opsat skillevægge og lavet en dobbelt gipsvæg. Han har betrukket opslagstavler om og lavet legeredskaber til børnehaveklassen, samt garderobe til fritidsordningen.

 

 

Halvdelen sparet

Håndværksarbejdet skal fremover klares af folk udefra, i det omfang der er råd til det. Pedellerne her mener, at skolen i mange tilfælde vil undlade at gøre noget for at spare på de få penge, og så lade skolen forfalde i nogle år.

Jan Boll siger ja til at håndværkere nogle gange vil kunne klare arbejdet hurtigere, da de ikke også skal servicere lærere og elever. Anders Laigårds kommentar er at hente et rødt ringbind ned fra hylden. Heri er der et brev hvor der står, hvad det vil koste at få sat 144 lamper med lysstofrør op i idrætshallen. Det er et konkret eksempel på, at der kan spares penge, ved på forhånd at indhente et tilbud hos håndværkeren.

I dette tilfælde har de kun købt rørene og selv brugt fem timer på at sætte dem op. Dermed har de sparet cirka halvdelen af beløbet.

 

 

Mere usynlig

Når der kun er Anders Laigård tilbage, vil han blive en mere travl mand. Kontakten til eleverne vil blive mindre. Der vil blandt andet blive mindre tid til at hente bolde ned fra taget. Det arbejde servicelederen fremover for tid til – udover papirarbejdet og møderne – er blandt andet småreparationer som at skifte pærer og knager.

Her til sommer skal han i gang med hovedrengøringen. For selvom skolen er lukket, betyder det ikke han har ferie. En servicearbejder har fem ugers ferie om året.

 

 

Travlhed

Sidst mængden af arbejde blev målt op var i 1979, med en tilføjelse i 1982, hvor blandt andet idrætshallen var kommet til. Det står på et andet papir, pedellen henter ned fra hylden. Dengang viste normeringen at der var behov for to en halv pedeller.

Den sidste halve har de aldrig haft. Den opgav de frivilligt. Men siden hen er der blevet mere at lave og skolen er vokset: Der er kommet en skolefritidsordning og en klub for 5.-6. klasse. Og der er kommet flere elever.

I mellemtiden er der indleveret et rør til en støvsuger, der skal lappes. Der er skaffet lim til en lille purk, og der er kommet en besked om at skaffe grønne servietter og lys til en afslutningsfest.