En mikrofon og en flyvende krokodille

Der sker noget på anden sal i Frederiksgade 45, blandt aviser, telefoner og computere.

Af Lars Hoffmeyer Novrup – Reportage, 1997

 

En gul plasticand står ovenpå computerskærmen. Det er nyhedsanden. På skærmen ved siden af ligger Kroko.

Kroko er en lille plastickrokodille. “Har vi haft en rigtig god historie, kaster vi med den.”

Det fortæller den unge nyhedschef, Jesper Olsen, på Århus Nærradio/Radio Colombo, om redaktionens maskot. Det gør han på et af de tidspunkter, hvor han har tid til at sidde på kontorstolen foran sin computerskærm.

Ellers skal der lige skrives under på et brev, snakkes i telefon eller klippes en nyhed færdig i nyhedsstudiet ved siden af. Et meget lille lokale, hvor der ikke er plads til meget mere end en enkelt nyhedsjournalist.

Da middagsudsendelsen går i gang, er der kun Jesper, som roder rundt med manuskript, Minidisk og knapper. Der er simpelthen ikke råd til at have en tekniker på.

Selvom han for penge for det, er det ikke derfor han arbejder der. Det er for interessens skyld. “Jeg ville også arbejde her, hvis jeg ikke fik penge for det”, siger den engagerede leder, i de lyse lokaler på anden sal, hvor nyhedsredaktionen holder til. Det gør den sammen med træreoler og glasbordplader.

Jesper har en frivillig til at hjælpe sig på nyhederne. I redaktionen er der også fire freelancere fra Danmarks Journalisthøjskole. “Det er meget fedt”, synes Jesper om samarbejdet. Han har da også selv en forbindelse til skolen, idet han selv starter på uddannelsen til februar.

På nærradioen har han arbejdet i et år, men ellers har han ni års lokalradioerfaring. Hans debut var som en 11-årig studievært.

 

Troværdighed

Nærradioens målgruppe er for folk mellem 20 og 40 år, mens musikradioen Colombo også tager fat i teenagerne. Det er Jespers suveræne beslutning, hvad der skal med i nyhedsudsendelserne. Han lægger stor vægt på troværdigheden i journalistikken. Nyhedsredaktionen er ikke kommerciel. “Det kommercielle skal skilles fra det rationelle,” mener Jesper.

Han møder klokken fem hver morgen. På dette tidspunkt har han en time, før den første tre-minutters udsendelse. Herefter er der nyheder hver time, frem til klokken 17.00. Jespers arbejdsdag slutter for det meste ved 14-tiden, hvorefter en anden overtager vagten.

 

CNN og byrådsmøder

En del af researchen om morgenen er at se morgen-tv på TV2. Når det er set, bliver fjernsynet ikke slukket. Der bliver slået om til CNN.

“Det er blær,” indrømmer Jesper. Det er bare for at have noget kørende i baggrunden. Radioens nyheder kommer nemlig fortrinsvis fra Ritzaus Bureau. Her finder de “lettere” indlandshistorier, samt indlands-stof, der kan vinkels lokalt, som for eksempel den århusianske taxakonflikt. Om morgenen kontakter de politiet og Falck, de læser aviser og så har de et kildenet.

Telefoninterviews og redigering. Det går dagen med, når der ikke skrives historier. De er ikke så tit ude med båndoptageren. Det kan de ikke nå.