Få andre til at forstå, hvad du siger

Mens det før var cheferne, der tog på kurser i at lære at kommunikere, er turen nu kommet til den almindelige dansker.

Af Lars Hoffmeyer Novrup – Baggrund, 1997

 

Jeg elsker dig.

Egentlig et meget behageligt udsagn, men hvad nu, hvis vedkommende samtidig skærer tænder og ser rasende ud? Ikke alene det vi siger har betydning for, hvordan andre opfatter os, men også vores tonefald og kropssprog.

“De ord vi siger betyder kun syv procent i forhold til, hvordan andre opfatter os. Kropssproget betyder 93 procent. Derfor er det nødvendigt at være bevidst om sit kropssprog,” siger den 40-årige finne, terapeut Teppo Koskela. Kropssproget skal gerne stemme overens med, hvad man siger, hvis man vil have folk til at opfatte ens hensigter korrekt. Teppo Koskela står bag et weekendkursus om kommunikation og kropssprog, på Byhøjskolen i Århus.

 

 

Ordenes betydning

Selvom det vi siger til hinanden ikke betyder så meget som kropssproget, er det dog stadig vigtigt at kunne tale ordentligt sammen. “Vi er generelt for dårlige til at kommunikere,” mener Teppo Koskela.

At der er et behov for at blive bedre til at snakke sammen, er noget  Teppo Koskela kender til.  Han har netop sagt sit arbejde op i den børnehave, han arbejdede i. Han synes ikke, de fik snakket sammen om de problemer der opstod.  Han er selv kommet med flere forslag til, hvordan de kunne forbedre arbejdsmiljøet, men mødte stor modstand fra kollegaerne.

Han mener altså, der er et behov for, at vi lærer at tale bedre sammen, og han inkluderer også her sig selv. Et andet eksempel er skilsmisser. At så mange ægteskaber i Danmark ender med skilsmisser, tror han, er fordi, man ikke forstår at snakke sammen. Den ene part får måske ikke forklaret sig ordentligt.

I stedet finder vedkommende en syndebuk, som for eksempel chefen på arbejdspladsen, eller samfundet, som bliver skyldige for problemerne.  Løsningen er, at de begge i forholdet erkender deres fejl og finder ud af, hvad det var, der gik galt, så det ikke sker igen.

 

 

Efterlyser følelser

“Vi skal tør vise, hvem vi er, også de svage sider,” siger den 40-årige finne. Han mener vi i dag er for overfladiske over for hinanden. Vi skal turde sige, hvad vi føler. Også selvom man er følsom, som han selv er. Teppo Koskela har en række terapeutiske uddannelser bag sig og har undervist i kommunikation i både Finland og Danmark.

Byhøjskolen er en skole, der får støtte efter loven om folkeoplysning. Her har han nu undervist otte år i Tai Chi. Det er et selvudviklingskursus, hvor man gennem meditation og rolige bevægelser, får en energi og indre styrke.

Udover dette kursus, forsøger han sig så nu, med et weekendkursus i kommunikation og kropssprog, for anden gang. Første gang blev det ikke til noget, på grund af for få tilmeldte.

Weekendkurset er tilrettelagt, så der udover hans oplæg, også er par-øvelser og gruppearbejde. Man skal lære at blive bedre til at lytte og acceptere hinanden. Desuden lægger Teppo Koskela stor vægt på, at man gensidigt inspirerer hinanden. På den måde skulle man gerne blive bedre til at forklare sig selv, så andre bedre forstår hvad man siger.