Næse til Pressenævnet

Pressejurist påpeger et lovbrud

Af Lars Hoffmeyer Novrup – Referat, 1997

 

Pressenævnets kendelse er ulovlig og ugyldig. Sådan udtrykte pressejurist Knud Aage Frøbert sig ved et foredrag tirsdag.

Da Pressenævnet i sommers for første gang selv tog en sag op, var det om nogle billeder taget af Kronprinsen og kæresten Maria Montell på privat grund i Frankrig. De blev vist i EkstraBladet, B.T. og Se og Hør.

Pressenævnet begik den fejl, at de fortsatte behandlingen af sagen, selvom de ikke havde fået en udtalelse fra Kongehuset, hvori de gav en tilladelse.

Nævnet forsøgte, men Kongehuset ønskede af principielle grunde ikke. Da medlemmer af Kongehuset ikke kan straffes, har kongehuset valgt sig den tradition, at de ikke lægger sager an.

“Uden juridisk grundlag overhovedet, vurderede Pressenævnet det som om, at Kongehuset i virkeligheden ønskede at lægge sag an”, fortalte Knud Aage Frøbert. Ved dette, overtrådte nævnet medieansvarsloven. Heri står der klart, at der skal indhentes en udtalelse.

 

Tilføjelse eller ej

EkstraBladet og B.T. fik nævnets kritik, mens Se og Hør, som de første der havde trykt billederne, fik en alvorlig kritik. Dette medfører, at bladene skal trykke kendelsen – uden tilføjelser. Både EkstraBladet og B.T. skrev dog en tilføjelse.

“Men nævnet har ikke anmeldt det til politiet,” sagde pressejuristen. De ved godt i nævnet, at de vil tabe en retssag, når de i forvejen har overtrådt medieansvarsloven.

Pressenævnets fejltagelse var noget af det, pressejuristen nævnte under et foredrag om fotografer og privatlivets fred.

 

Kongelig deodorant

Loven er til gengæld på pressens side, i tilfældet, hvor Kongehusets hofmarskal henstillede til ugebladene at de skulle tage hensyn til de unge prinser og den unge prinsesse. “Der var ikke noget at komme efter,” sagde Knud Aage Frøbert.

Henstillingen kom efter, at en fotograf havde taget et billede at prinsesse Alexandra i et supermarked, hvor hun købte en deodorant.

Et supermarked er i åbningstiden et frit tilgængeligt sted, så her kan det ikke forbydes at fotografere.